De bibbers van Raynaud

Hooi,

Heel de dag heb ik het al koud. Vooral in mijn handen, neus en oren. Vaak heb ik koude handen maar dan voel ik dit niet, maar vandaag wel. Brr zoo koud. Het is zelfs nu zo erg dat ik handschoenen aangedaan heb. Ja ik heb nu op dit moment dat ik dit type handschoenen aan terwijl het bijna zomer is. (Volgens mij is het morgen officieel zomer.) Ik denk dat het buiten nu ongeveer 17 graden is.

Normale mensen zullen in dit tijdstip van het jaar niet zoveel last hebben van koude handen en voeten. Vroeger had ik hier ook totaal geen last van. Maar chemo’s brengen jammer genoeg ook veel schade met zich mee. Door de chemo van vorig jaar het ik Raynaud gekregen, het word ook wel het Syndroom van Raynaud genoemd.

Voor degene die niet weten wat Raynaud is ga ik het in het kort proberen uit te leggen. (Ik ben geen arts dus ik weet niet als ik het precies goed vertel!!!) Raynaud is dat je onder bepaalde temperaturen last krijgt van bijvoorbeeld je handen en voeten. Ze voelen koud, kunnen rood, blauw of paars worden en je kan het gevoel hebben dat ze wat verkrampen. Wat er van binnen gebeurd is dat het het bloed niet meer goed door de bloedvaten stroomt. De bloedvaten worden nauwer of gaan helemaal dicht. Hoe kouder het word hoe meer last je er van krijgt. Nu heeft de een er meer last van dan de ander. Ik het ziekenhuis heb ik een test gehad met water en ijsblokjes. Toen het water nog maar vijftien graden was, was er geen bloeddoorstroming meer in mijn voeten.

Normaal heb ik ook wel last van koude handen en voeten maar dan heb ik er zelf geen last van. Ik voel het zeg maar niet echt. Maar vandaag wel!!! Het nadeel is dat niet alleen je handen koud zijn maar je hele lijf koud aan voelt.

Ik wil trouwens geen klaag artikel schrijven. Maar ik dacht ineens misschien kan ik hier een stukje over schrijven. Ik hoop dat jullie het een beetje interessant vonden om te lezen.

hartje

Liefs Nathalie

19 gedachtes over “De bibbers van Raynaud

 1. Oh,wat ontzettend vervelend! Het is zeker een interessant artikel, zeker geen klaagartikel,maak je geen zorgen! Heel veel sterkte meid!

  Like

 2. Het lijkt mij behoorlijk vervelend dat je het zo koud hebt en dat ook nog boven op de andere ziekteproblemen die je hebt…meis jij bent helemaal geen klaagster, maar een echte bikkel en even je ei kwijt , dat is denk ik ook wel juist heel goed voor een mens….lekker doen, je legt dingen goed uit en dat is gewoon top van je..knuffel petra

  Like

 3. He bah dat is niet leuk! Maar ik moet ook eerlijk bekennen het is behoorlijk fris/koud voor de tijd van het jaar! Ik heb het afentoe ook gewoon koud!

  Like

 4. Lijkt me echt verschrikkelijk, mijn man heeft het toevallig ook, al is het niet gediagnostiseerd. Hij voldoet aan alle kenmerken. Een en al gebibber en pijnlijke verkleurde handen die soms wel dood lijken.

  Like

  • Het man echt vervelend zijn, vervelend dat je man hier ook zo last van heeft! Maar hopen dat het niet zo koud word nu in de winter, dan hebben we er ook niet zoveel last van:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s