Port-a-cath verwijderen

Hooi,

Vandaag 18 september heb ik een kleine ingreep gehad, ze gingen mijn port-a-cath eruit halen. Vandaag deel ik met jullie mijn verhaal. 

Gisteravond begon ik wel een beetje zenuwachtig te worden wat ik best knap vind. Normaal ben ik best snel zenuwachtig maar de laatste tijd is dit een stuk minder geworden. Misschien komt het doordat ze het een kleine ingreep noemen dat dit het wat milder maakt! 

Maar vanochtend toen ik wakker werd vielen de zenuwen mee en ik ging snel douchen en me klaarmaken. Mijn vader ging vandaag met me mee. Om kwart voor tien was de taxi er en gingen we naar Groningen. We waren hierdoor mooi op tijd in het ziekenhuis. 

P1000689
Dit was mijn port-a-cath

Een klein poosje hebben we in de wachtkamer gewacht maar toen werd ik al opgeroepen. Ze zeggen dan echt ‘mevrouw Ruiter’, hierdoor voel ik me altijd zo oud. Mijn vader bleef in de wachtkamer terwijl ik naar de behandelkamer toe liep. Eerst wilden ze een aantal dingen weten omdat alles nog niet duidelijk was maar vrij snel daarna konden we beginnen.

Ik lag op de operatietafel en ze begonnen met de verdoving. De naald zag er raar uit want deze was niet recht. Het was een gemene prik want ik voelde hem erg maar ik merkte ook meteen dat de verdoving begon te werken. Ik vertelde de chirurg dat ik graag wou weten wat er precies gebeurde en dit zou hij doen. (Bij dit soort dingen wil ik altijd alles weten, dan ben ik echt een controlefreak.) 

Toen de verdoving goed werkte konden ze beginnen. Ze begonnen met het oude litteken te openen en vroegen of ik dit ook voelde. Het rare is dat je het wel voelt maar het doet geen pijn. Daarna vertelde de chirurg dat ze het oude litteken eruit gingen knippen. Het is best bizar hoe ze aan het knippen zijn in je lijf, het klinkt eigenlijk net of je heel snel een papier doorknipt. 

P1000697

Ze waren wel een tijdje bezig met het litteken eruit te knippen maar uiteindelijk konden ze de port-a-cath goed zien en moest hij losgemaakt worden. Hier waren ze voor mijn gevoel weer heel lang mee bezig. Toen dat los was hadden ze hem er zo uit. Op het moment dat ik wist dat het eruit was ging er een soort opluchting door mij heen.

Snel drukte ze het bloedvat goed dicht want het bloede aardig. Daarna konden ze de hechtingen erin hechten. Het zijn gelukkig oplosbare hechtingen, dus als het goed is gaan ze er vanzelf uit. De chirurg vroeg of ik de port-a-cath mee naar huis wou en ik vond het wel een leuk idee. Er was een verpleegster zo lief om hem schoon te maken voor mij, zo aardig!

Nu ik dit type is de verdoving er al weer een hele tijd uit en voel je het wat trekken. Het is niet een heel pijnlijk gevoel maar het is zeker niet fijn. Ik hoop dat ik vannacht een beetje kan slapen en dat de wond snel geneest. 

hartje

Liefs Nathalie

14 gedachtes over “Port-a-cath verwijderen

 1. ik ben blij te horen dat je in elke geval niet zo bloednerveus was, want dat maakt het vaak nog vervelender dan het al is….je hebt wel heel goed opgeschreven wat er gedaan is door de arts, want ik had echt nog nooit hiervan gehoord…dus het is mij wel duidelijker geworden door dit artikel…weet je nathalie, ik vind je zo een bikkel van een meid, daar kunnen heel veel mensen nog een voorbeeld aan nemen, juist door je openhartigheid….Ikzelf vraag ook of ze willen vertellen wat ze doen, dat vind ik veel prettiger dan het niet weten en het stelt mij ook wel wat meer op mijn gemak, volgens mij is dat echt niet zo vreemd om dat graag te weten…mooi artikel, ik hoop dat je vannacht goed kunt slapen…knuffel Petra

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Nathalie , hoop dat je een beetje hebt kunnen slapen . Ik moet ook altijd weten wat ze precies gaan doen , denk dat het ook voor jezelf meer rust geeft . Nou Kanjer , ik wens je alvast heel veel sterkte voor aankomende maandag ,ik ga heel hard voor je duimen . Doe maar rustig aan en gun je alle tijd die je nodig hebt . Liefs en een dikke knuffel , Anja

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh meid. Ik kan je echt niet vertellen hoeveel respect ik voor jou heb. Je bent zo sterk! Neem alle tijd die je nodig hebt, rust is heel belangrijk! Heel veel liefs van mij!

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje Nathalie! Wat onwijs rot dat je weer geopereerd moest worden. Ik vind het altijd zo knap hoe je zo positief blijft! Toen ik las wat er allemaal gedaan werd, schrok ik toch wel even hoor. Je bent een bikkel, ik hoop dat je vanacht goed kan slapen! Heel veel sterkte, Liefs

  Geliked door 1 persoon

 5. Hopelijk heb je een beetje kunnen slapen. Wat knap van je zeg! Ik ben 2 keer geopereerd, maar enkel onder verdoving en er ‘bewust’ bij zijn lijkt me toch wel akelig. Je kunt alles horen, bewonder het zeer dat de zenuwen meevielen! Doe lekker rustig aan! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een pittige ingreep! Gelukkig is alles goed gegaan. Ik snap ook dat je wilt weten wat ze precies aan het doen zijn, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik heb echt heel veel respect voor je!

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh ik hoop dat je inderdaad nog een goede nachtrust had! De verdoving klinkt zoals toen ik mijn wijsheidstanden weg heb laten nemen – je voelt het wel maar het is (nog) niet pijnlijk, pas erna begint de pret. Wel fijn dat ze ook echt in stappen uitleggen wat ze doen – dat geeft je inderdaad meer controle op de situatie ipv de gedachte dat je hulpeloos op zo’n tafel ligt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Brrr, knap dat je niet zo bloednerveus was, dat zou ik wel zijn! Ik krijg al de zenuwen als ik gewoon op controle moet bij de tandarts, hahah! Er bewust maar wel onder verdoving op de operatietafel liggen, het is niet aan mij besteed hoor, ik kan echt niet tegen bloed!

  Geliked door 1 persoon

 9. Heel knap hoe je dat allemaal zo ondergaat en dat je gewoon wakker was! Ik denk dat ik echt helemaal gek zou worden op die operatie/behandeltafel zou worden. Ik wil dat allemaal niet zien en niet horen.. Maar dat laat wel weer zien hoe sterk je bent! Zat dat grote ronde dingetje nou helemaal in je lichaam of alleen dat draadje? Topper! 😀 Je bent echt mega sterk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s