Eerlijk antwoord geven op een vraag?

Haay,

“Heey, hoe gaat het?” dit is iets wat regelmatig aan mij gevraagd word. Voor de mensen die nieuw zijn op mijn blog: ik heb twee keer Hodgkin gehad dit is een lymfeklierkanker en ik ben nu ongeveer anderhalf jaar schoon. Door de chemo’s heb ik beschadigde zenuwen en Raynaud aan mijn voeten gekregen. Hier heb ik verschillende artikels over geschreven.

Veel mensen denken dat als je te horen krijgt dat je schoon bent alles meteen weer goed gaat. Dat je zo het gewone leven weer in kan alsof er niks gebeurd is. Mijn vader zegt altijd dat dit maar goed is dat mensen zo denken dat betekend dat zij nog niet zoiets hebben meegemaakt en het zich dan waarschijnlijk ook niet kunnen voorstellen. Hier geef ik hem dan gelijk in maar dit maakt het niet altijd even gemakkelijk.

Om maar even terug te komen op de vraag van “Heey, hoe gaat het?” vaak zeg ik automatisch dat het wel goed gaat, geen zin om te vertellen dat het eigenlijk niet zo goed gaat omdat je dan moet uitleggen wat er niet goed gaat. Mensen die dichterbij mij staan en goed weten hoe het met mijn voeten in elkaar steekt denken meteen dat het met de voeten te maken heeft. Er komen dan vaak vragen “ligt dit aan je voeten?” of “heb je nog veel last van je voeten?”.

Het is lastig om tegen mensen te zeggen dat ik niet lekker in mijn vel zit, dat het waarschijnlijk een combinatie van alles is. Dat ik zo bezig ben met mijn voeten dat ik er gewoon bang van word (angsten van krijg.) Alleen mijn ouders, broertje en beste vriendinnen weten dit. Gelukkig heb ik wel een aantal mensen waarmee ik hierover kan praten.

Tijdens mijn ziek zijn kon ik daar altijd goed over praten, hier had ik nooit moeite mee. Maar dit is wel een stuk moeilijker om tegen mensen te zeggen. Straks denken ze dat ik gek ben, denk ik dan wel eens.

Ik zit totaal niet lekker in mijn vel maar ik denk dat mensen over het algemeen heel snel zeggen dat het goed gaat ook al is dit niet zo. Zou het niet veel gemakkelijker zijn als we allemaal gewoon eerlijk hierover zijn tegen elkaar? zodat we juist elkaar kunnen helpen hiermee. Het is ook niet niks om je problemen natuurlijk zomaar bij iedereen op tafel te gooien dat snap ik al te goed. Maar ik denk dat als iedereen eerlijk zou zeggen hoe hij of zij zich voelt het een stuk makkelijker zou zijn in de wereld.

pff, wat een artikel!!! ik begon gewoon gaan typen en dit kwam eruit, nu maar eens goed doorlezen wat ik er van  gemaakt heb. Ik hoop dat jullie mijn gedachten die ik nu opgeschreven heb ook leuk vinden om eens te lezen, want dit is wel wat anders dan normaal!

Zeggen jullie wel eens dat het goed gaat terwijl dit eigenlijk niet zo is???

Liefs Nathalie

5 gedachtes over “Eerlijk antwoord geven op een vraag?

 1. Je verhaal is heel herkenbaar ook ik zeg wel eens dat het goed gaat terwijl ik me niet lekker in mijn vel voel.
  Omdat ik inderdaad dan ook geen zin heb om dan alles uit te leggen.
  Maar gelukkig heb ik ook mensen om mij heen die dat wel aan mij zien hoe ik me voel.
  En dat het inderdaad makkelijker zou zijn als iedereen gewoon eerlijk is dat ben ik helemaal met jou eens en dat als je dan zou zeggen dat je niet lekker in je vel zit er niet verder gevraagd word maar dat ze gewoon accepteren dat je een slechte dag hebt.
  Fijn dat je hier zo open over bent het is zo dat iedereen wel wat heeft toch.

  Groetjes uit Zuid-Limburg 😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Hangt er vanaf wie het vraagt. Mensen die niet zo dicht bij je staan en vragen hoe het gaat willen volgens mij vaak helemaal niet weten hoe het met je gaat maar vragen het uit fatsoen. Die zitten niet te wachten om te horen dat het niet goed gaat, en ik zit er niet op te wachten om mijn hart uit te storten bij mensen die dat niet willen weten. Naar mensen die wel dichtbij staan ben ik wel eerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tegen goede vrienden zeg ik eerlijk hoe ik me voel of wat mijn mening over iets is. In een vriendschap is het nemen en geven. ik luister ook naar hun problemen.
  als je natuurlijk een oude kennis tegenkomt in de winkel bijvoorbeeld, is het een beetje ongepast om meteen te gaan klagen. Dan zeg ik meestal: het gaat wel of iets dergelijk.
  x karen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s