Als ik help (Cheyenne Winands)

Heey,

Een tijdje terug kreeg ik op Instagram de vraag van Cheyenne Winands of ik haar boek wilde lezen. Ik voelde mij erg vereerd dat zij dit aan mij vroeg en zei dat ik dit wel wilde. Op Instagram had ik al wat foto’s voorbij zien komen en wat is de cover vrolijk. Deze vrolijke uitstalling zorgt ervoor dat ik zin krijg om dit boek te lezen.

Belangrijk om te weten voor je het boek gaat lezen is dat er heftige onderwerpen naar voren komen zoals onder andere zelfbeschadiging en mishandeling. Dit staat netjes in het boek aangegeven maar zeker belangrijk om te weten omdat het wel een jeugdboek is.

Waar gaat het boek over? (flaptekst):

Katrina vraagt haar beste vriendin Grace om zich te verkleden als jongen. Zo proberen ze erachter te komen of de jongen waar Katrina verliefd op is, ook verliefd is op haar. Wanneer Grace zich vermomt als Chris en vrienden met hem probeert te worden, komt ze later tegenover een groot dilemma te staan… De jongen waar Katrina smoorverliefd op is, is ook wel erg leuk! Grace wil al haar vrienden kosten wat het kost helpen! Helaas komt ze daardoor zelf ook vaak in de problemen. Een aangrijpend verhaal over liefde, vriendschap, pesten, zelfbeschadiging, mishandeling en nog veel meer.

Voor ik begon aan het boek bekijk ik natuurlijk eerst de cover en flaptekst. Zoals ik net al zei vind ik de cover erg vrolijk. Wel had ik hierdoor het idee dat dit boek al gelezen kon worden vanaf eind basisschool maar na het boek te lezen denk ik dat het eerder zou zijn vanaf middelbare school (dit verschilt natuurlijk een beetje per kind.) Ik denk dat ik door de cover een beetje was misleid.

Als het verhaal begint krijg je vrij snel in het boek dat Katrina de beste vriendin van Grace vraagt of zij zich wil vermommen als jongen om erachter te komen of een jongen haar leuk vind. Grace stemt vrij snel toe om dit te doen. Dus worden er voorbereidingen getroffen waaronder ook aanmelden op school. Dit vind ik een minpuntje in het boek want dit had wel iets beter doordacht kunnen worden. Ook had ik graag wat meer over Grace haar verleden gelezen.

Het verhaal word verteld vanuit Grace de hoofdpersonage. Grace wil iedereen helpen in het boek en dat vind ik mooi om te zien. Ze geeft om haar vrienden en wil er voor hun zijn in de leuke tijden maar ook zeker in de mindere tijden.

Wat gebeurd er veel in dit boek, er komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Over sommige onderwerpen had van mij wel iets dieper op in mogen gaan. Een groot gedeelte van het boek zit ik met een glimlach op mijn gezicht. Wat ik echt goed vind in dit boek is dat als een hoofdstuk voorbij is ik graag nog een hoofdstuk wil doorlezen. Het verhaal leest vlot weg.

Dit is denk ik een heel leerzaam jeugdboek. Het is maar 160 pagina’s lang maar er komen veel leerzame punten naar voren. Ondanks de heftigere onderwerpen is het boek ook regelmatig wat luchtiger en grappig.

Wat feitjes:
– Aantal pagina’s: 160
– Verschijndatum: 10-04-2020
– Uitgeverij: Boekscout
– Uitvoering: paperback

Ik vind dat Cheyenne een mooie debuut boek geschreven heeft. Wat ik leuk vond om te lezen op de achterkant van haar boek is dat zij dyslexie heeft. Van jongs af aan kreeg ze regelmatig te horen dat je met dyslexie geen schrijfster kan worden. Ik vind het geweldig om te zien dat ondanks de dyslexie zij haar droom waarmaakt. Ik heb zelf ook dyslexie dus dit vond ik geweldig om te lezen.

Mijn cijfer voor dit boek is een 7. Hopelijk schrijft ze in de toekomst meer boeken!

Liefs Nathalie

* Dit boek heb ik gekregen als recensie exemplaar maar dit beïnvloed mijn mening niet over het boek.

2 gedachtes over “Als ik help (Cheyenne Winands)

 1. Dat je met dyslexie geen schrijfster kan worden vind ik onzin. Ik heb ook dyslexie en schrijf daardoor misschien wat meer fouten, maar het heeft geen invloed op mijn gedachten! Ik heb overigens ook 2 studies afgesloten met zowaar nog goede cijfers. Alzo dyslexie is een “handicap” net als vele andere, maar geen rede om iets niet te doen.
  Dat boek lijkt me overigens een beetje te veel problemen om als ontspanning te lezen. Niets voor mij.
  succes met je blog.

  Geliked door 1 persoon

  • Precies ik ben het helemaal met je eens met dyslexie kan je ook alles doen wat je wilt. Ja misschien met wat meer spellingsfouten maar dat kun je aanpassen of bij geholpen worden.. En net wat je zegt met dyslexie kan je ook bewijze van prima cijfers halen voor alle opleidingen, ik heb zelf ook prima cijfers gehaald voor mijn opleidingen 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s