Hoop en Rood (Jon Skovron)

Heey,

Ik kan wel zeggen dat ik helemaal in de luisterboeken zit. Op het moment dat ik een luisterboek uit heb zoek ik meteen een nieuwe op. In de luisterbieb kwam ik het boek Hoop en Rood tegen. Ik heb nog niet zoveel over dit boek gehoord, eigenlijk bijna niks behalve dat ik wist dat het een fantasieboek was. Na het lezen van de flaptekst was ik erg nieuwsgierig geworden en ben ik begonnen aan dit boek.

Instagram

Waar gaat het boek over? (Flaptekst🙂

Een naamloos meisje is de enige overlevende nadat haar dorp is afgeslacht door biospinners, mysieke dienaren van de keizer. Genoemd naar haar verloren dorp wordt IJle Hoop in het geheim door een Vinchenkrijger opgeleid tot een instrument voor wraak.
Een jongen komt als wees terecht op de smerige straten van Nieuw Laven nadat drugs en ziekte zijn lichtzinnige ouders van het leven hebben beroofd. Hij wordt geadopteerd door één van de beruchtste vrouwen uit de onderwereld, krijgt de naam Rood en wordt opgeleid tot dief en zwendelaar.
Als vervolgens bendeleider Drem Doodoog een deal sluit met de biospinners om alle sloppenwijken van Nieuw Laven samen te voegen en er zo over te kunnen heersen, komen de werelden van Hoop en Rood met elkaar in contact.

Wat heb ik genoten van dit boek, het verhaal zit zo goed in elkaar. Je volgt Hoop en Rood die allebei wat vreselijks hebben meegemaakt op jongen leeftijd, dit lees je meteen in het begin van het boek. Het eerste gedeelte van het boek volg je Hoop en Rood in hun jonge jaren en lees je steeds stukken uit hun jeugd. Je ziet ze langzaam opgroeien en ontwikkelen. Op dit moment kennen ze elkaar nog niet maar je snapt natuurlijk wel dat hun wegen kruizen in dit boek. Ongeveer de eerste 200 pagina’s lees je echt hoe Hoop en Rood zich vormen tot wie ze zijn. Dit lijkt in het begin veel informatie en geeft weinig spanning en actie met zich mee maar later in het verhaal is het van grote waarde. Juist doordat je zo’n goed beeld krijgt geeft dat later diepte in het verhaal.

Je leest het boek vanuit verschillende perspectieven. Meestal zijn dit Rood en Hoop maar af en toe lees je ook een perspectief van iemand anders in het verhaal. De namen in dit boek zijn echt geweldig je hebt natuurlijk Rood en Hoop maar er zijn ook namen zoals Wesp, Vuller of Sadie en natuurlijk nog veel meer. Iedereen is heel uniek in dit boek, en hard maar dat moet je ook zeker zijn in dit boek.

Jon Skovron heeft een heel uniek verhaal geschreven met unieke woorden. Achterin het boek heeft hij zelfs een beknopte analyse geschreven over de taal van het gewone volk van Nieuw Laven. Natuurlijk heb ik dit pas aan het einde gezien. Maar de woorden worden al gauw duidelijk terwijl ik het boek aan het luisteren was. Een paar voorbeelden zijn:
Imp= keizerlijke politie
Molly= jongevrouw
Tom= Jongeman
Zottig= verliefd
Zeker als sores= iets wat zeker gaat gebeuren
Dit waren maar een aantal voorbeelden er zijn nog veel meer woorden die je het hele boek tegen blijft komen. Je moet er aan kunnen wennen anders kan ik mij voorstellen dat dit boek niet fijn weg zou lezen. Maar voor mij was dit geen probleem.

Ook staat in dit boek weer een geweldige kaart. Ik was al een heel eind in het luisterboek toen ik hier achterkwam. Dit kwam ook omdat ik het fysieke boek nog aan het reserveren was bij de bibliotheek en ik moest wachten tot ik hem op kon halen. Maar zoals jullie weten ben ik echt dol op kaarten in boeken vooral met een fantasieverhaal. Ook deze kaart is erg mooi gemaakt plus dat er onder de kaart nog een kleine kaart staat met Nieuw Laven waar een groot gedeelte van het verhaal zich afspeelt. Hier kun je belangrijke plekken zien die anders op de kaart niet zichtbaar waren. De kaart is een mooie toevoeging aan het verhaal.

Wat feitjes:
– Aantal pagina’s: 544
– Verschijndatum: november 2016
– Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
– Originele titel: Hope and Red
– Vertaald door: Karin Breuker
– Kaarten inbegrepen: ja

De unieke taal in dit boek maakt het verhaal speciaal!

Wat was dit een geweldig boek! Je moet natuurlijk wel wennen aan het woordgebruik in het boek en dat moet je liggen maar ik heb echt genoten van dit boek. Nu ben ik eerst een feelgoodboek aan het luisteren maar zodra dat boek uit is duik ik in het volgende deel Grim en Schaduw. Dit boek krijgt het cijfer 8.

Liefs Nathalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s