Het Vijde Seizoen (N.K. Jemisin)

Heey,

Dit boek stond al een tijdje op mijn TBR, maar het hield mij een beetje tegen omdat ik niet wist of het makkelijk weg zou lezen. Het is een volwassen epic fantasie boek. Maar de stap om dit boek op te pakken werd een stuk gemakkelijker toen ik zag dat ik hem kon beluisteren via de bibliotheek. Wat ben ik blij dat ik dit boek heb kunnen beluisteren want het is een pittig boek.

wp-1633099633274.jpg
Instagram

Waar gaat het verhaal over? (flaptekst)

Op een en dezelfde dag gebeuren drie verschrikkelijke dingen. Zo komt Essun, een vrouw die zich voordoet als een doodgewone lerares in een simpel dorp, er bij thuiskomst achter dat haar man hun zoon op gruwelijke wijze heeft vermoord en hun dochter heeft ontvoerd.
Ondertussen dreigt het machtige keizerrijk Sanze uiteen te vallen wanneer een gek zijn wraaklust botviert op de stad Yumenes, het hart van de beschaving.
Maar het ergste van alles is de enorme, vurige breuklijn die een kloof trekt door het continent dat de stilte heet, aswolken opspuwend die dicht genoeg zijn om de zon voor jaren, of zelfs eeuwen, te verduisteren.
Het is nu aan Essun om haar man en dochter op te sporen in dit dodelijke, stervende land. Zonder zonlicht, schoon water en voorraden zal er snel oorlog uitbreken in de hele Stilte. Essun geeft echter niet veel om de wereld om haar heen, en om haar dochter te redden aarzelt ze niet om die wereld eigenhandig te vernietigen.

Dit boek is echt geweldig maar ook pittig. Eerst dacht ik dat je vanuit verschillende perspectieven las, of eigenlijk beter gezegd dat dacht ik bijna het hele boek. Maar wat blijkt je leest vanuit Essun in het heden en in het verleden. Maar dit is zeer onduidelijk door verschillende namen. Ik voelde mij een beetje dom dat ik er zo laat pas achter kwam (^_^).

Het boek begint meteen heftig. Essun komt thuis en vind haar zoon die vermoord is. Ze is totaal in shock. Wat ik goed vind aan dit boek is dat ze niet meteen plannen maakt maar eerst een beetje rouwt voor ze plannen maakt. Dit maakt het verhaal zoveel intenser. Essun is een sterke vrouw die zoveel heeft meegemaakt wat je allemaal leest tijdens het boek. Het boek laat je zien hoe goed ze is maar ook hoe slecht, het is een duister verhaal.

wp-1633100866333.jpg

Mijn verwachtingen van dit boek waren hoog omdat ik zoveel erover gehoord had via booktube (youtube). Maar ook omdat N. K. Jemisin de Hugo Award van 2016 met dit boek heeft gewonnen. Dat moet toch wat zeggen. Het boek is totaal anders dan ik had voorgesteld maar op een positieve manier.

Het vijfde seizoen in ingesproken door Lucretia van der Vloot. Ze verteld het verhaal prettig. Op normale snelheid duurt het boek 13 uur en 32 seconden.

In dit boek hebben we een kaart. Omdat ik het boek beluisterd heb kwam ik er pas later achter. Een kaart is altijd fijn voor een fantasie boek. Maar ik denk als ik dit boek fysiek had gelezen dat ik de kaart niet echt zou gebruiken. Persoonlijk vind ik dat je niet zoveel hebt aan deze kaart.

Wat feitjes:
– Aantal pagina’s: 418
– Verschijndatum: juli 2018
– Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
– Orginele titel: The Fifth Season
– Vertaald door: Lia Belt
– Kaart inbegrepen: ja

Wat is dit een intens boek. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat en ben blij dat ook de andere twee delen te luisteren zijn bij de bibliotheek. Mijn cijfer voor dit boek is een 7.5.

Liefs Nathalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s